virtuaalitalli - a sim-game stable
Etusivu Talli Hevoset Palvelut Tapahtumat

Stall Sjöholma

Sjöholman tilalla on oma rauhallinen paikkansa maaseudulla vajaan kymmenen minuutin ajomatkan päässä läheisestä kylästä. Tilan yli satavuotiseen historiaan on aina kuuluneet tiivisti hevoset, sillä maatilan työt hoidettiin suomenhevosilla ja 1980-luvulta lähtien tilalla on kasvatettu puoliverisiä ratsuhevosia. Tallin arkea on pyörittänyt Varsinais-Suomen kauniissa maisemissa keväästä 2010 alkaen Thomas ja Disa Sund. Esittelyt tallin omistajista ja muista tiimiin kuuluvista voit lukea Henkilökunta -sivulta.

Weather Widget YoWindow.com yr.no
Sjöholma pähkinänkuoressa
  • Suurehko maalaistila Varsinais-Suomessa
  • 13-paikkainen talli & kahden hevosen siirtotalli
  • Hevosiamme hoitaa Hevosklinikka Hat

Talliympäristö

Sjöholman tilukset pitävät sisällään tallipihan, maneesin, ulkokentän ja kävelytyskoneen lisäksi maastoesteradan, laajat laitumet sekä muutaman hehtaarin suuruisen saaren, joka toimii kesäisin nuorten hevosten temmellyskenttänä.

Kolmentoista karsinan talli on vuosituhannen alkupuolella remontoitu valkea kivirakennus. Tiukan paikan tullen yhdestä isommasta varsomiskarsinasta on mahdollista saada väliseinän avulla paikat kahdelle ponille. Hevosille on koko ajan tarjolla raikasta vettä vesiautomaateista, jotka toimivat ympärivuotisesti, sillä talli on talvisin lämmitetty tarpeen mukaan. Lisäksi jokaisessa karsinassa on suolakivi ja ruokakaukalo, sekä kuivikkeena on toistaiseksi käytössä olkipelletti, jota säilötään lantalakatoksen viereisessä varastorakennuksessa.

Karsinarivistön päässä, tallin perällä, sijaitsee tilavat pesukarsinat, joista toisessa on mahdollista hyödyntää uutta solariumlaitetta esimerkiksi lämmittämään lihaksia ennen ja jälkeen treenin. Sitä vastapäätä on avoin tila, jossa hevosen saa kiinni pään molemmin puolin. Se on ahkerassa käytössä erityisesti kengityksien ja muiden toimenpiteiden ajan. Aivan tallikäytävän päässä sijaitsee ruokavarasto, kuivatustila loimille ja muille varusteille, sekä oleskelutilat ja varustehuone, jossa on kaapit hevosten varusteiden säilytystä varten. Ylimääräiset satulat, sekä mahdolliset muut varusteet, kuten ajovaljaat mahtuvat seinällä oleviin telineisiin. Kottikärryt, lattiaharjat ja muut siivousvälineet voi tarvittaessa napata pääovien tuntumasta käytävän alkupuolelta.

Alkuvuodesta 2015 pihaan rakennettiin väliaikaisratkaisuksi kahden hevosen siirtotalli.

Pohjapiirrustukset

Karsinajärjestys
1. Tuuli
2. Saviour
3. Luna
4. Roni
5. Salli
6. Rolle
7. Linnea
8. Vinski
9. Tane
10. Liekki
11. Kamu
12. Roope
13. Lusse

tallipihan pohjapiirros

Tarhat ja ratsastuspuitteet

laidun Sjöholmaan johtavan tienpätkän varrella on kolme nurmipohjaista tarhaa, sekä orien käytössä olevat hiekkatarhat. Loput neljä hiekkapohjaista tarhaa ovat maneesin edustalla. Suuret laitumet, jotka ovat käytössä vain kesäisin, sijaitsevat lähempänä järven rantaa, noin puolen kilometrin päässä tallipihasta. Laitumista kaksi on tallilla asuville hevosille ja toiset kaksi tammavarsalaumojen käytössä.

kenttäStall Sjöholman vahvuuksiin kuuluu hyvät ratsastus- ja kilpailupuitteet. Tallirakennuksen takana on valaistu ja aidattu, hiekkapohjainen ulkokenttä, jonka sisäpuolelle mahtuu 1,5-kertaa pitkä koulurata. Lähellä päärakennusta ja maastorataa on vanha nurmikenttä, joka on satunnaisessa käytössä kesä- ja talvikausien aikana. Muutama vuosi sitten rakennettu, 30x80m kokoinen, kuitupohjainen maneesi on toisella puolen tallipihaa ja ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Valoisasta ja talvisin lämmitetystä maneesista löytyy puitteet sekä koulu-, että esteradan rakentamiseen. Toissa syksynä saimme katsomon vastaisen pitkän sivun keskelle peilin, josta voi tarkkailla menoa omin silmin. Hevostemme päiväohjelmaan kuuluu useimmissa tapauksissa kävelytys joko taluttaen tai kävelytyskonetta hyödyntäen. Yhtäaikaa koneeseen mahtuu parhaimmillaan neljä hevosta.

Maastoreittejä Sjöholmassa on moneen menoon alkaen sorateistä ylä- ja alamäkineen. Vanha hiekkatie johtaa tallin omalle rantaviivalle ja sitä pitkin pääsee kiertämään reitin, joka kulkee pienen, yleisesti ottaen varsin lämminhenkisesti hevosiin suhtautuvan, kesäasuntokylän lävitse. Omalla järvenrannalla on lupa uittaa hevosia kesäisin ja talvisin kuntoa saa kasvatettua hankitreenillä suuria kesälaitumia hyödyntäen.

maneesiJokakesäinen riemu on kokonaisuudessaan noin kilometrin pituinen maastoesterata, josta löytyy huvia ja haastetta monentasoiselle ratsukolle. Rata koostuu kokonaisuudessaan kahdesta tukista, puisista nousuesteistä, vesihaudasta, vesiesteestä, leikkimökistä, banketista, pituusesteistä, portista, alashypystä ja "kaatuneesta pylväästä", jonka halkaisija on noin metri. Radalle voi kehitellä erilaisia reittejä, joista pisimmän pituudeksi tulee noin 1,8km.

Näytä lisää kuvia tiluksilta


Tallin käytännöt

Päiväjärjestys
06:30    Aamuruokinta
07:30    Hevoset ulos
08:00    Aamun liikutusvuoro
13:00    Päiväruokinta ja -heinät
17:00    Illan liikutusvuoro
19:30    Hevoset sisään
20:00    Iltaheinät karsinoihin
20:30    Iltaruokinta
21:00    Talli sulkeutuu
Tarhauksesta
Kaikki hevoset ovat kokopäivätarhauksessa. Saviour ja Roni ulkoilevat tallin viereisissä hiekkatarhoissa.

Luna, Salli ja Tuuli tarhaavat yhdessä isommassa ruohotarhassa. Lussen & Linnean ja Roopen & Rollen käytössä on kaksi muuta nurmipohjaista tarhaa. Maneesin edustalla olevissa hiekkatarhoissa ovat Liekki, Kamu, Finska ja Tane.

Muut eläimet

Tiluksillemme saapuvat vierailijat toivottaa usein tervetulleiksi tallirusselimme Abby, Sessan ja Dewe, sekä innokkaat belgianpaimenkoirat Egon, Nella ja Wiona. Uutena tulokkaana on Hollannista saapunut sijoitusuros Rassu.

lehmankuva

Kotieläimet

Sjöholman tilan eläinten kirjo on laajentunut viimeisten vuosien aikana. Lampolassa asustaa kolme suffolkinlammasuuhia.

Vuodesta 2017 alkaen meidän vastuulla on ollut pieni navetta. Kylmäpihattoa asustaa pieni lauma lypsykarjarotuisia hiehoja.

© Stall Sjöholma 2010-2018, kyseessä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable
ulkoasun taustat Subtle Patterns ja The Inspiration Gallery
Kuvat tallin omaisuutta, ellei toisin mainita, koristekuva Damork (lisenssi), maneesikuva AK, lehmäkuva Paperiliitin